Telefon
WhatsApp
MİLLÎ MÜCADELE DÖNEMİ GÜNLÜĞÜ (10 Haziran 1919)

1.Mustafa Kemal Paşa, geri çağrılması üzerine bir genelge yayımladı. "İstiklâl-i millîmiz (millî bağımsızlığımız) uğrunda bütün mevcudiyetimle... Milletle beraber nihayetine kadar çalışacağıma mukaddesatım namına söz veririm."

2.10 Haziran Yunanlıların yaklaşması üzerine Denizli Reddi İlhak Heyeti bir bildiri yayımladı. "Düşmanı evvela Menderes'ten bu tarafa geçirmemeye ve sonra vilayetten temizlemeye karar verdik… Bugün ya mertçesine ölmeye veya şerefle yaşamaya azmettik." İzmir'in işgal gününden beri işgalcilere karşı tepkisini başta müftü Hulusi Efendi olmak üzere gösteren Denizlililer, bu derneği 29 Mayıs'ta kurmuşlardı. Kurul, 7 Temmuz'da gönüllülere silah ve cephane toplamak, işgal ettikleri yerlerde Yunanlıların yaptıkları zulümleri anlatmak amacıyla Isparta, Eğridir ve Burdur'a birer kurul gönderdi. Bunun sonucu olarak Afyon ve Dinar'dan top, tüfek, cephane sağlanarak, 10 Temmuz'da Denizli'ye getirilecek. Heyet, 12 Temmuz'da yeniden teşkilatlanacak; Denizli Milli Heyeti adını alacaktır. İlk toplantısını 18 Temmuz'da yapan heyet, bir bildiriyle seferberlik kararı ilan etmiş; 1884-1894 doğumluları silahaltına çağırmıştır. Yurt savunmasına katılmayan yedek subayların idam edileceğini açıklamıştır.

3.İki vilayete vali ataması yapıldı. Van valisi Mithat Bey, Erzurum Valiliği'ne, Faik Ali Bey de Diyarbakır Valiliği'ne atandı.

Hüseyin Alpaslan

Tarihci-Yazar

Hrc Medya

Kahramanmaraş Özel Karaoğlan kişisel gelişim kursu

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Reklam

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

Malatya Nöbetçi Eczaneler

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği